Новини

28.10.22

Пограйте в ляльковий театр вдома

Повертаючись з  дитячого садочка, займаючись домашніми справами, батьки мають  великі можливості для того, щоб  підготовити дитину  до зустрічі з новою книгою або поспілкуватись про вже прочитані казки. При цьому потрібно  пам’ятати : дитина не може бути пасивним слухачем,тому коли ви читаєте треба активізувати  його увагу! Для цього дуже підійде ляльковий театр Для того, щоб організувати ляльковий театр вдома, необхідно мати не тільки набір ляльок, найпростіших декорацій і ширму, але саме головне  − бажання  займатися цікавими справами. Діти  люблять  гратися  вже  з готовими  ляльками, але ще з більшим задоволенням  вони люблять  робити їх самі. Використовуючи підручні  матеріали, зробити  їх зовсім не важко.
                    Пальчиковий театр
Пальчиковий театр – ляльки невеликого розміру, вдягаються на вказівний палець. Лялькові вистави з їх участю можна розігрувати  коли читаєте вірші, казки в обличчях. Вкладаючи дітей спати ці ляльки допоможуть розповісти вам казку. Вони виготовляються з смужок паперу, намотаних на вказівний палець. З пластмасових кульок або м’ячів, з старих рукавичок. За допомогою аплікації або малювання, використовуючи кольоровий папір або цупкі тканини, складається потрібний образ.                                            

            Веселі панчохи
З звичайних панчох, картону, ґудзиків, намистинок і обрізків тканини виходять дуже цікаві персонажі для лялькового театру. Ляльки, зроблені по цій технології  мають дуже незвичайний вигляд. Ми звикли бачити іграшки, голова яких має форму кулі. В цих іграшках кулеподібної  голови не має, зате є витягнута мордочка яка нагадує тварин, які мають подібну  форму голови: кінь, миша, собака і т.д.
Лялькові фантазії
З предметів  домашнього вжитку, покидькового  матеріалу (пусті коробки, пляшки) можна виготовити гарних  ляльок. Для  обличчя  героїв лялькової  вистави  можна використовувати фотокартки  з журналів, попередньо наклеївши їх на картон .
При використані лялькового театру маніпуляції з ляльками повинні бути відпрацьовані ,щоб під час показу не відволікатись. При підборі ляльок для вистави, виготовляючи  її , необхідно враховувати, що зовнішній вигляд ляльки повинен якнайбільше відповідати віковій і психологічній характеристикам  персонажа.
Особливий емоційний  піднесок визиває спілкування персонажа казки, коли він шукає у дітей підтримки, або допомоги. Батьки є провідниками між дитиною та героєм казки. Дитина разом з героєм шукає спосіб вирішення проблеми , сперечається  з ним або погоджується, пропонує своє рішення.
Почуття, які відчуває дитина коли слухає казки, перетворюють його на пасивного слухача в активного учасника дій. Позитивні герої визивають у дитини співчуття. Намагаючись захистити улюбленого героя, він  сперечається з  діями негативних персонажів.
В процесі розповіді і показу казки головне донести до дитини ідею казки, виділивши при цьому основні моменти потрібною інтонацією, підвищеним  голосом або  паузою.
Не соромтеся грати в театр ляльок разом з дітьми! Бажаємо вам приємних годин і гарного відпочинку усій вашій родині!