Новини

16.11.16

Як навчити дитину вирізати ножицями

Як навчити дитину вирізати ножицями?


Як навчити дитину вирізати ножицями?
Дитина з перших місяців проявляє інтерес до предметів «дорослого» вжитку, і ножиці – не виняток. Варто тільки почати постригати крихітні ноготочки або зайнятися якимось рукоділлям, пов’язаним з вирізуванням, як все увагу малюка переноситься на чудовий предмет в руках у мами.
Заборонений плід
Розумні мами вірно вважають: простіше навчити дитину користуватися правильно ножицями, як тільки він буде до цього готовий. Інакше доведеться ховати їх на найвищі полиці і весь час переживати, щоб малюк не знайшов гострий інструмент і не порізався.
Час готовності до вирізання індивідуально, проте в якості орієнтира можна назвати півторарічний вік. У цей період освоєння ножиць буде проходити в полювання, адже за допомогою них можна зробити стільки всього цікавого!



Як навчити дитину вирізати ножицями?
З чого почати? Найкраще – почати з початку, тобто, з прямих ліній. Покажіть малюкові, як з одного аркуша паперу виходить багато маленьких шматочків. Нехай і він спробує зробити смуги, трикутники, конфетті різних форм і розмірів. Не всі вийде відразу, але дитина повинна знати, що ви завжди підтримаєте його починання.
Після того, як лінії стануть виходити більш-менш рівними (важливо, щоб розріз йшов до кінця паперового листа, а не обривався в декількох сантиметрах до нього), можна приступити до фігур. Малюйте трикутники, квадрати, трапеції, а потім вирізуйте їх. Головне, щоб фігуру можна було «добути» з аркуша паперу декількома прямими розрізами.
Перші успіхи з простими фігурами – це знак того, що можна спробувати навчити дитину вирізати коло. Це завдання складніше, адже потрібно не тільки різати, а й вчасно повертати папір. Приступати до вирізання кіл можна після 2,5-3 років. Попередньо навчіть дитину різати по плавним вигнутих ліній, щоб він розумів, як потрібно координувати рух ножиць і вільної руки. Пам’ятайте, що великі кола вирізати легше, ніж маленькі.
Починаючи з 4 років можна навчити дитину вирізати сніжинки з білого паперу. Для початку поясніть йому, як потрібно складати паперовий лист у 8 разів, де буде розташовуватися середина сніжинки. Нехай першу сніжинку він виріже з вашою допомогою, а наступні – самостійно, хоча і під контролем. Всі отримані твори приймайте із захопленням і урочисто вивішують на вікна до зимових свят.

Безпечні ножиці для дітей
Ножиці. які ви даєте в руки маленької дитини, перш за все, повинні бути безпечними.
Це означає, всі гострі поверхні, крім безпосередньо лез, або закруглені, або забрані в пластик. Років до п’яти навіть безпечними ножицями малюкові краще користуватися під наглядом дорослих.

Якщо ваша дитина – лівша
Вже давно ніхто не переучувати лівш, навпаки, їм намагаються створити всі зручності для навчання та розвитку. У мам ліворуких малюків більше не виникатиме питання: «Як навчити лівшу вирізати звичайними ножицями?». Для таких дітей розроблені спеціальні ножиці, різати якими їм буде набагато зручніше.

Матусям на замітку
Даючи в руки дитині ножиці, пам’ятайте, що відтепер всі документи і дорогі серцю папери краще ховати в недоступних для неї місцях. Інакше замість важливого звіту ви одного разу можете виявити на своєму столі дуже красиву сніжинку або не менш прекрасні конфетті.
Що стосується дівчаток, то рідкісна красуня упускає момент самостійно підправити собі зачіску, коли мама раптом відвернеться. Тут можна порадити тільки одне: чекайте, коли чубчик відросте назад. І радійте, що волосся, це все-таки не зуби.


Пропоную доріжки для вирізання. Можете іх роздрукувати або намалювати від руки.