Новини

09.04.20

Розвиваючі ігри

 Ігри надзвичайно важливі для всебічного розвитку дитини 

Грати – це завжди весело. Ігри важливі й повинні підтримуватись і заохочуватися з найперших днів життя дитини, адже завдяки активній участі в них вона набуває важливих навичок:
  • уяву та творчий підхід;
  • навички читання, письма й рахунку;
  • навички вирішення проблем;
  • соціальні навички, зокрема здатність знаходити спільну мову з іншими людьми й вирішувати конфлікти;
  • фізичні навички, в які входять координація, рівновага, гнучкість;
  • уміння грамотно висловлюватись та уважно слухати;
  • упевненість у собі;
  • розуміння інших людей і здатність сприймати їхні відмінності;
  •  розуміння себе та свого місця в цьому світі.                                                                                                                                                           Усі ці навички також є важливою частиною навчання вашої дитини у школі.


   Існує багато різних видів ігор. Наприклад, рольові ігри, ігри на розвиток уяви, ігри у групі, ігри-головоломки, усілякі творчі ігри з використанням повсякденних побутових предметів, ігри на правильний розподіл і класифікацію предметів, навчальні ігри та тихі неквапливі ігри, наприклад, збирання пазлів або конструкторів. Граючи, діти можуть придумувати власні правила або дотримуватись уже встановлених. У кожному разі, вони вчаться важливості й цінності самого існування правил та їх дотримання.

   Спочатку протягом якогось  часу ваша дитина може спостерігати за тим, як грають  інші діти, і лише потім приєднатись до них, особливо якщо вона знаходиться в нових чи незвичайних для себе умовах. Або ж вона може сидіти і грати поруч з іншими дітьми, але не грати разом з ними. Не варто хвилюватися через це. Рано чи пізно ігри допомагають дитині побудувати хороші дружні стосунки.

   Наскільки можливо, намагайтеся знайомити дитину з іншими формами й різновидами ігор та спонукайте її грати з іншими дітьми. Дуже важливо, щоб дитина отримувала задоволення незалежно від того, грає вона одна чи в товаристві інших дітей.

Роль батьків в іграх дитини

   Звісно, найголовніше, що батьки повинні зробити, – це забезпечити дитині спокійну й безпечну обстановку для ігор. Але це не означає, що ви повинні обов'язково бути присутнім при іграх своєї дитини. Хоча грати з нею дуже важливо й весело, не менш важливо також розвивати в дитини незалежність і самостійність.

   Ви можете просто сидіти, дивитись і насолоджуватись, як за допомогою гри ваша дитина вчиться, досліджує й випробовує нові ідеї та концепції. Ви також можете стати наставником та організатором простору, часу й реквізиту, які необхідні для її ігор. Можливо, вам доведеться вирішувати деякі конфлікти дитини, будьте до цього готові.

   Якщо ваша дитина нездорова або має особливі потреби, ви можете грати роль асистента, запрошуючи дітей, які соромляться або не знають, як приєднатись до гри. Можливо, вам необхідно буде підключитися самому або, якщо не стати учасником гри, то просто знаходитись поруч. Тоді ви зможете познайомити дитину з чимось новим або показати, як використовувати щось іншим способом, і сподіватися, що дитина буде повторювати за вами.

   Завжди пам'ятайте, що це не ваша гра, а гра вашої дитини. Вона в ній головна!



   Пропоную 10 цікавих і веселих розвиваючих ігор для дітей, завдяки яким можна гарно провести час разом із дитиною, розважитись, а також легко освоїти літери, рахунок та інші премудрі науки.


Фантазер
11 чудових книг, які варто почитати разом з дітьми – Дитячий психолог   Візьміть якусь дитячу книжку з картинками. Уважно розгляньте картинки разом із малюком і придумайте історію, не пов'язану з тією, про яку написана книга. Кілька разів виконайте це разом, а потім дитина і сама долучиться до вигадування.

 Детектив
   Інший варіант цієї гри, коли мама, не показуючи малюкові картинку, розповідає, що на ній зображено і закриває книгу. А дитина повинна знайти цей малюнок, орієнтуючись за маминим описом. Потім помінятися ролями: описує дитина, шукаєте ви.


Озвучка

    Весела гра для дітей і дорослих виходить, коли в телевізорі відключається звук, а на мультики, кіно або новини придумується власна озвучка. Дитина услід за дорослими перевтілюється на справжнього артиста!



Циферки
ЗАПОМИНАЕМ ЦИФРЫ - Детский сайт ПЧЁЛКА.   Підготуйте 10 карток з яскравими цифрами від 1 до 10. Розкажіть дитині, як називаються цифри, а потім розкладіть картки по підлозі в кімнаті або по всій квартирі. Завдання маляти приносити батькам картку з цифрою, яку вони назвали. І біг, і пошуки, і навчання!

                                          
    Алфавіт
Как выучить с ребенком алфавит и научить его буквам   Підготуй невеликі картонні картки з барвистими буквами. Склади їх у мішечок. Нехай малюк по черзі дістає картки, а ти називай обрану букву. Завдання маляти придумати слово, яке починається на цю букву. А ще спробуйте це слово зобразити.


Сніжки
Рисование манкой - полезное занятие для развития ребенка ~ Я happy ...
   На широке блюдо або піднос насипте гірку манної крупи. Назвіть цю споруду сніжним занесенням і видайте дитині грабельки і лопатку для гри в пісочниці. Машини застрягли в снігу, і ви маєте прийти до них на допомогу. Також можна протоптати ляльковими ніжками стежки в снігу, розплутати звірині сліди, писати букви, цифри тощо.




   Також пропоную переглянути відео з завданнями, з використанням манки,  для дітям різних вікових груп.









Середня група «Сонечко» | ЦЕНТР ВСЕБІЧНОГО РОЗВИТКУ "ЗЕРНЯТКО"
Вгадай

   Зав'яжіть малюкові очі шарфиком і давайте у руки по черзі різні предмети: м'яку іграшку, м'яч, тарілку, зернятка, книгу тощо. Завдання дитини - вгадати на дотик, що у нього в руках. Ускладнити гру можна, якщо вгадувати речі по запаху або, наприклад, за смаком.


                                                       
                                                       Кроки
   Дайте малюкові завдання порахувати, скільки кроків від будинку до хвіртки, від хвіртки до паркану, від паркану до найближчого дерева, стовпа, магазину тощо. Запропонуй прикинути на око, яка відстань далі або ближче, а потім перевірити це кроками. Це заняття допоможе дитині краще усвідомлювати і розраховувати відстані.


Пластилін 
Алфавіт з пластиліну 📚 (вчимо голосні... - Дитячий центр розвитку ...   Взагалі пластилін - просто універсальний інструмент для розвитку як моторики пальчиків, так і фантазії дитини. Уважно розгляньте із малюком букви: скільки паличок, колечок, закарлюк і гачків у кожній із них. А потім спробуйте виліпити з малюком пластилінові літери, дивлячись на справжні. Найвдаліші залиште на видноті і не забувайте хвалити дитину за правильні літери. Потім ліпіть і вивчайте нові літери. Також можна ліпити цифри, геометричні фігури тощо.


 Тіні
Театр теней | Тени, Сказки и Театр    Загадково і заманливо показувати театр тіней на стіні при запаленій свічці. Тут включається фантазія і творчість. Але не варто обмежуватися лише літаючими пташками або гавкаючими собаками із рук. Виріжте разом із дитиною з паперу силуети героїв відомих казок, і розіграйте їх за ролями.

Грайливість, веселий настрій супроводжують нас протягом усього життя. Дослідники вважають, що коли ми граємо, ми живемо більш щасливим, здоровим життям і сприймаємо його більш позитивно.